Hvad er reglerne for videoovervågning?
Dette indlæg er sponsoreret.
Regler for videoovervågning
Definitionen af videoovervågning er, når der vedvarende eller regelmæssigt overvåges personer ved enten brug af fjernbetjent eller automatisk virkende kamera. Der er tale om videoovervågning uanset, om optagelserne gemmes, eller de blot vises på en skærm.
Essensen af videoovervågning er, at du gentagende gange overvåger personer, hvilket i flere tilfælde kan være ulovligt. Dog gælder der nogle specifikke regler for private personer, erhvervsdrivende og boligforeninger.
Hvis du godt kunne tænke dig videoovervågning af din bolig, virksomhed eller boligforening, kan du få professionel videoovervågning fra en virksomhed såsom PR Sikring.
Hvilke regler gør sig gældende inden for videoovervågning hos private, erhvervsdrivende og boligforeninger?
I forhold til overvågning i det private, siger tv-overvågningslovens §1, at der ikke må overvåges af den private på gade, vej eller plads. Dvs., at du ikke må overvåge et offentligt sted, som du ikke selv ejer. Hvis der er tale om egen indkørsel, garage eller have, er dette fuldt ud lovligt at overvåge. Inde i huset må du også gerne overvåge, men det er dog et krav, at rengøringsdame, barnepige eller andre informeres om, at huset overvåges.
I forhold til overvågning som erhvervsdrivende er reglerne lidt særskilte sammenlignet med overvågning som privat. Som erhvervsdrivende må man gerne overvåge sin facade på trods af, at der kan forekomme offentlig færdsel. Det, du skal huske, er, at der bare skal være tydelig skiltning, så folk ikke kan være i tvivl om, hvorvidt de bliver overvåget. Yderligere er der særskilte regler for banker, hæveautomater og kasinoer.
I forhold til overvågning af medarbejdere er dette også tilladt for en virksomhed, såfremt der er et formål med overvågningen andet end blot at holde øje med deres effektivitet. Medarbejderne skal også være oplyst om dette.
Overvågning er boligforening kan være en gråzone, eftersom det kan være svært at vurdere, om der er tale om offentlig eller privat grund. Af denne grund er det altafgørende, at boligforening har stor tilslutning til dette forslag, før det implementeres. Derudover skal man også have et velbegrundet argument for at overvåge, hvilket f.eks. kunne være, at der forekommer meget kriminalitet i området.
Generelle regler for videoovervågning
Som tommelfingerregel skal al videoovervågning slettes efter 30 dage fra optagelsestidspunktet. Derudover er det heller ikke lovligt at dele overvågningsmateriale på offentlige medier såsom Facebook, hvilket udelukkende politiet har tilladelse til.