Tandproteser – typer og vedligeholdelse
Dette indlæg er sponsoreret.
Hvad er en tandprotese?
De fleste af os ved, hvad et gebis er, og det er netop et eksempel på en tandprotese. En tandprotese bruges til at erstatte manglende tænder i munden – helt eller delvist. Tandprotesen kan tages ud som det ønskes, hvorimod en krone og bro sidder fæstnet til tænderne permanent. Det kan godt føles lidt unaturligt at bruge en tandprotese, men det er hurtigt noget, man vænner sig til.
Typer af tanproteser: hel- og delprotese
Der findes mange slags tandproteser, men typisk er der tale om en hel- eller delprotese. I dag er det muligt at få tandproteser, som er meget naturtro og kan produceres, så de ligner dine gamle tænder – så kan ingen se, at du har fået en tandprotese.
En helprotese indsættes, hvis der er behov for at erstatte alle tænder i over- og underkæbe. Den laves på baggrund af et aftryk af gane og gumme.
En delprotese indsættes, hvis der kun er behov for at udskifte nogle få tænder. Det kan fx være, at de er knækket som følge af slag eller fald. Hvilken tandprotese, du skal have, kan du få hjælp til hos en professionel tandtekniker.
Holdbarhed og vedligeholdelse
Når man får en tandprotese, er det nødvendigt at få et eftersyn hos tandlægen én gang om året. Med den rette vedligeholdelse holder tandproteser i mange år. Derfor er vigtigt at rengøre protesen og passe godt på den. Du skal være forsigtig, når du renser den, og lad den aldrig ligge og tørre – den skal opbevares i vand eller et proteserensemiddel natten over. Uanset hvilken type tandprotese du har, skal den børstes ren for madrester og plak hver dag.