Valg af varmepumper

Dette indlæg er sponsoreret.

Derfor skal du vælge en varmepumpe

Din almindelige elvarme kan med fordel udskiftes med en varmepumpe: den er nemlig både bedre for miljøet og for din pengepung. Selvom varmepumpen også bruger el, bruges kun en fjerdedel sammenlignet med en el-radiators brug. En varmepumpe fungerer ved at anvende varmen i luften eller jorden til opvarmning af boligen. Den består af et varmeanlæg svarende til størrelsen på et køleskab, som typisk installeres i en kælder eller en entré. Resten udgøres af en varme/blæse-del, som placeres indenfor. Om du bor i lejlighed eller parcelhus er underordnet, da varmepumper kan bruges ved alle bygningstyper.

Forskellige typer af varmepumper

Der findes mange forskellige typer varmepumper, hvorfor det kan være svært at finde den løsning, som passer bedst. Overordnet set skelnes der mellem tre forskellige slags: væske-til-vand, luft-til-vand og luft-til-luft. Væske-til-vand-varmepumper anvender varmen i det øverste lag af jorden, som overføres via en varmeveksler til boligens varmeinstallation. Derfor kaldes denne også for en jordvarmepumpe og er kendetegnet ved at være effektivt uanset årstid og boligens størrelse. En anden mulighed er en luft-til-vand-varmepumpe, som i stedet for jordens varme bruger den varme luft i et rum eller udenfor. Den tredje mulighed er en luft-til-luft varmepumpe, som bruger varmen udendørs. Denne type fungerer som et omvendt køleskab, idet varmen trækkes ud af luften og dernæst cirkulerer rundt inde i boligen. Nogle luft-til-luft-varmepumper kan også fungere som air-condition, så den kommer til at nedkøle luften i stedet for at opvarme den.

 

Stor besvarelse ved et varmeanlæg

Der er en række fordele og ulemper ved de forskellige typer af varmepumper. En væske-til-vand-varmepumpe kræver en del plads, da slangen til varmeanlægget skal graves ned i haven eller alternativt ned i en sø. Derfor er dette varmeanlæg også dyrere at etablere. Til gengæld er den ofte mere effektiv end de andre to. Luft-til-vand-varmepumpen kræver ikke nær så meget plads og er derfor væsentlige nemmere og billigere at etablere. Dog er den ikke helt så effektiv som førstnævnte varmepumpe. Luft-til-luft-varmepumpen anvendes ofte til opvarmning i sommerhuse, da dette varmeanlæg er den billigste løsning. Samtidig er den ideel at kombinere med et udsugningsanlæg. Uanset hvilket varmeanlæg du vælger, er der en stor økonomisk gevinst. Faktisk kan du spare omkring 12.000 kr. om året ved udskiftning af et olie- eller naturgasfyr. Hvis du har elvarme, er besparelsen endda større.